dimarts, 2 de juny del 2015

Definint la hipertextualitat






No se si ens hem preocupat aquí per intentar definir què és la hipertextualitat? Si bé entenc que els que accedeixen al bloc saben de què va el tema, no està de més aclarir conceptes, per si algun visitant aliè vol fer una volta per aquí.

Què entenem per un hipertext? Bàsicament, segons la definició de Marchionini: “un document electrònic que aprofita els avantatges d’accés aleatori dels ordinadors per superar l’estricta linealitat de lectura que imposen els documents impresos en paper.”(Campàs, ID[1], pàg.20) L’hipertext és una manera d’organitzar i accedir a la informació que trenca l’estructura lineal del llibre i suggereix múltiples lectures a través de les connexions entre els diferents nodes (punts que connecten una informació amb una altra), aplegant a la vegada diferents formats de lectura: escriptura textual, vídeo, àudio, imatge.

Per tant, seguint el resum de Campàs, l’hipertext és un model teòric per organitzar la informació de manera no només seqüencial sinó seguint relacions associatives; és una abstracció amb la qual tota la cultura escrita produïda per la humanitat podria estar a l’abast dels usuaris en un univers telemàtic a través d’ordinadors interconnectats en una xarxa universal o ciberespai. També és una classe de programes informàtics: els que serveixen per a crear documents digitals i per organitzar-los de tal manera que puguin ser llegits per la via de les relacions i, a la vegada, els documents creats per aquests mateixos programes. (Campàs, ID, pàg.20)





[1] Campàs i Montaner, Joan. La informació digital – Apunts per a una iniciació a l’ alfabetització digital.(ID)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada