dimecres, 10 de juny del 2015

Resultats anàlisi lexicomètric


Hem fet una anàlisi per separat de les diferents tendències polítiques: Podemos, PSOE i PP, per tal de poder comparar posteriorment els resultats.

Després de veure els resultats obtinguts, hem centrat l’anàlisi en les cent paraules més repetides del ranking, que són les que tenen una incidència més significativa en els textos. Hem obviat els connectors gramaticals i ens hem centrat en les paraules dotades de significat que es repeteixen fins a unes 10 vegades com a mínim.

Els resultats per a Podemos són:

Rank
Freq
Word
23
40
podemos
32
21
cambio
39
16
crisis
44
15
centralidad
46
15
españa
47
15
élites
50
13
elecciones
53
13
personas
55
13
sociales
57
13
políticas
67
10
guerra
83
8
PP
84
8
PSOE
88
7
ciudadanos
89
7
derechos


Pel que fa al PP les paraules més sovintejades són:

Rank
Freq
Word
33
21
pp
34
20
podemos
37
18
españa
38
18
partido
41
15
ciudadanos
45
13
PSOE
54
10
gobierno
60
9
elecciones


I respecte al PSOE, el resultat és:

Rank
Freq
Word
34
13
sociedad
35
13
volver
38
11
partido
39
10
españa
40
10
estado
49
8
ciudadanos


Concordances:

Si ens fixem en els mots coincidents observem:

Rank
Freq
Word

23
40
podemos
Podemos
34
20
podemos
PP
50
13
elecciones
Podemos
60
9
elecciones
PP
88
7
ciudadanos
Podemos
41
15
ciudadanos
PP
49
8
ciudadanos
PSOE


Els del partit Podemos tenen el seu propi nom com a paraula més freqüent, amb 40 mencions en els cinc textos.



De la mateixa manera, els del PP semblen preocupats pel seu adversari polític, ja que Podemos és una de les paraules més sovintejades, amb 20 aparicions; en segona posició just per darrera de la menció del propi partit PP, que encapçala el ranking amb 21 aparicions.





Tots tres partits es refereixen als ciudadanos, encara que la freqüència és força baixa, com es pot observar a la taula que hem adjuntat.


Discordances:


Essent els textes escollits de manera aleatòria, en la que cadascun dels autors aborda els temes polítics d’actualitat més diversos des de perspectives ben diferentys, no és gens estrany que existeixein discordances entre els termes emprats.

Així, Pablo Iglesias es refereix en 21 ocasions al cambio, paraula que no apreix ni en els documents del PP, ni en els del PSOE. El mateix ocorre amb crisis i centralidad, que apareixen en Iglesias en 16 i 15 ocasions.

Les al·lusions als altres partits apareixen al ranking de Podemos amb escases ocasions, 8 vegades. El PP menciona al PSOE en 13 ocasions, i a Podemos en 20, com ja hem comentat. En els documents del PSOE, estranyament, no hem trobat cap al·lusio als altres partits, al menys entre les primeres 100 paraules escollides del ranking.



dimarts, 9 de juny del 2015

Anàlisi lexicomètric de retalls de l’actualitat política






Intentarem fer una ullada a les visions de l’actualitat política que ens aporten els seus protagonistes. Per fer-ho, hem triat les visions de tres partits polítics: PP, PSOE i Podemos.



En general, hem triat cinc posts de cadascun dels partits com a mostra representativa. En general, els posts tracten dels resultats i dels propòsits de les passades eleccions, encara que la temàtica resulta diversa i no existeix un nexe temàtic clar entre les diverses publicacions.

De Podemos hem triat els articles que Pablo Iglesias, el seu secretari general i figura més mediàtica, publica a el diari digital Publico.es sota el títol genèric de Otra vuelta detuerka

De PP i PSOE hem triat de manera aleatòria diverses publicacions en blogs “oficials” de membres d’aquests partits. Del PP, Javier Bello, Esperanza AguirreAlfonso Serrano i Juan Van-Halen. Del PSOE, Francisco J. Gata, Jona García i altres.

El propòsit és analitzar les possibles concordàncies en el llenguatge utilitzat i intentar esbrinar ens quins termes incideixen més els uns i els altres.

Una finestra a un món... artificial




Sovint parlem de realitat virtual com a una emulació de la realitat (podríem posar cometes a les realitats, però ho obviarem) de manera digital: el subjecte es submergeix mitjançant un seguit de gadgets electrònics en un món simulat per ordinador. 

Però el món digital i de la xarxa ens ofereix també una realitat mediatitzada, tant com ho pot ser la realitat vista a través dels medis d’informació o qualsevol altre prisma esbiaixat. De la mateixa manera que pensar que el món, o la realitat, és allò que ens ensenyen per la televisió; pensar que el món és allò al que accedim a través de la xarxa resulta un error d’apreciació. Sempre resulten, com en la cova platònica, una mediatització parcial d’una realitat que resulta sempre inabastable i enormement complexa.

dilluns, 8 de juny del 2015


Paraula i imatge

Un pas més enllà del text





Llesques de llum


Busques llesques de llum
dins la foscor del blau
que es torna negre infinit.

Aquí no les busquis,
només són reflexes,
que mai no veu el sol.


Un petit exercici hipertextual, imatge i paraula es combinen per oferir una altra visió del text i una interpretació de la imatge.

Rayuela, molts llibres en un llibre o un precedent hipertextual





"Sólo viviendo absurdamente se podría romper alguna vez este absurdo infinito." Julio Cortázar, Rayuela.


Si la no-linealitat d’un text és una característica hipertextual, el llibre Rayuela, escrit per l’escriptor argentí Julio Cortázar l’any 1963, n’és un precedent en el clàssic format llibre de paper.


Una obra innovadora al seu temps, un exercici d’estructura literària original. Rayuela, en les paraules del seu propi autor és, a la seva manera, molts llibres, però sobretot dos llibres. El primer es deixa llegir de manera corrent, i acaba al capítol 56. I el lector pot prescindir de la resta “sense remordiments”. El segon es llegeix començant al capítol 73 i seguint un ordre que s’indica al final del capítol i que ens fa saltar d’un capítol a l’altre en un ordre aleatori que conforma el joc que li dóna el títol.

Rayuela és un espai obert a la complicitat del lector, una reflexió de l’autor al voltant de la novel·la en si mateixa i de la relació de l’art amb la vida. Cortázar fou un gran amant del jazz, i com el mateix gènere musical, fa amb Rayuela un exercici literari estètic que està molt a prop de la improvisaciójazzística.




La seva ruptura amb l’ordre clàssic del relat postula una estructura lúdica en la que el lector juga un paper d’importància primordial. Si bé el text de Cortázar no ens remet a enllaços externs, a la manera del món digital, sí que obre les portes a la no-linealitat de l’estructura narrativa, trencant així els esquemes clàssics del relat novel·lesc.