dimecres, 18 de març del 2015

La mort de l'autor, al voltant de Barthes i Foucault i l'art postmodern

El plantejament “hipertextual” de la postmodernitat em recorda, al capdavall, que l’art postmodern gira al voltant de la mateixa ruptura hipertextual: el text deixa de ser lineal per esdevenir múltiple i en permanent construcció; el lector passa a tenir la darrera paraula per atorgar sentit al text o a l’obra, etc., etc.
Al voltant d’aquestes qüestions vaig reflexionar a l’assignatura d’Estètica i Teoria de l’Art, en un treball que relacionava la mort de l’autor teoritzada per Roland Barthes i Michel Foucault amb diverses obres “postmodernes”: The World’s First Collaborative Sentence, de Douglas Davis; Paul Sermon i el seu TelematicDreaming; i, finalment, After Walker Evans i AfterSherrieLevine.com.
Si em permeteu compartir-ho, aquí el teniu:

Quin autor?
Introducció
Després de fer una visita virtual a les obres de Davis, Sermon i Levine, hom s’adona primerament de que el títol apòcrif de “Quin autor?” d’aquesta fictícia exposició col·lectiva defineix perfectament el dilema que ens plantegen els “autors” d’aquestes obres. El text infinit d’autoria múltiple de The World’s First Collaborative Sentence que Douglas Davis inicia ens remet directament al sentit del temps i a l’escriptura com a art performatiu, tal com Roland Barthes teoritzà. Paul Sermon amb Telematic Dreaming planteja la interactivitat en la creació de la seva performance virtual, portant-nos al terreny teòric de Jean Baudrillard, la hiperrealitat i els mons simulats. After Walker Evans i AfterSherrieLevine.com ens enfronten al tema de les relacions d’apropiació i d’atribució de l’autor plantejades per Michel Foucault, en un exemple extrem de la negació de l’autoria i la negació de l’originalitat. Les teories de Barthes i Foucault a propòsit de l’autor ens plantegen que el text deixa de pertànyer a l’autor per passar a pertànyer més aviat a la cultura en general i al lector.

Roland Barthes: La mort de l’autor
Qui ens parla a través del text? El/la protagonista de l’obra? L’autor que la escriu? Les seves influències i connexions culturals? La saviesa universal? De la impossibilitat de contestar preguntes com aquestes parteix Barthes - amb un text de Balzac com a excusa - per plantejar una interpretació de la teoria literària, de l’acte mateix d’escriure, no per concentrar-se en els autors, sinó en el textos mateixos. “La escritura es la destrucción de toda voz, de todo orígen”[1] perquè quan un fet esdevé relat, amb funció simbòlica, la veu perd el seu orígen, “el autor entra en su propia muerte, comienza la escritura”[2]. En les societats etnogràfiques[3] el relat, transmès via oral, no pertanyia a un autor, sinó que era emès per un mediador, en un acte que avui en diríem una “performance”. L’autor, però, és un personatge modern, fruit de l’individualisme de la societat burgesa.[4] La ideologia capitalista dona la màxima importància a l’autor, en tant que propietari de les seves idees, de les que en pot treure un rendiment econòmic. Però l’imperi de l’autor començà a trontollar amb les experiències surrealistes de l’escriptura automàtica i l’escriptura col·lectiva. Mallarmé assentà un precedent quan va dir que és el llenguatge el que parla, no l’autor.
Aquesta experiència d’escriptura col·lectiva és la protagonista de l’obra de net art de Douglas Davis, The World’s First Collaborative Sentence (TWFCS), que s’ajusta com un anell al dit a les reflexions que sobre “la mort de l’autor” fa en Barthes. TWFCS és una obra que permet que cada usuari vagi afegint les seves aportacions a una obra escrita que es torna així infinita, atemporal, i d’autoria múltiple. El relat - si és que existeix - obeeix als pensaments múltiples i aleatoris de les aportacions dels lectors-autors. Com diu Barthes, “En la escritura múltiple, efectivamente, todo está por desenredar, pero nada por descifrar; puede seguirse la estructura, se la puede reseguir (como un punto de media que se corre) en todos sus nudos y todos sus niveles, pero no hay un fondo; el espacio de la escritura ha de recorrerse, no puede atravesarse; la escritura instaura sentido sin cesar, pero siempre acaba por evaporarlo: procede a una exención sistemática del sentido”[5]. Si per Barthes l’autor és el passat del seu propi llibre, l’escriptor modern neix a la vegada que el seu propi llibre, a TWFCS no existeix un autor com a subjecte d’un predicat llibre, només existeix l’aquí l l’ara del temps en que el text s’enuncia. L’escriptura esdevé així una experiència performativa. A la manera que ens proposa en el camp de les arts visuals Paul Sermon, amb el seu Telematic Dreaming, la “performance”, l’experiència “artística”, no pertany a un autor sinó que els creadors i protagonistes són els espectadors-actors que la construeixen in situ; el text de TWFCS és un espai multidimensional, un teixit de cites que es crea in situ pels mateixos autors-lectors. Origen i destí del text estan aquí íntimament relacionats, el text s’insereix dins un procés de reescriptura constant, un teixit de cites on es barregen totes les cultures en un acte de reescriptura i re-actualització constant per deixar de ser una categoria fixa. És per això que l’autor mor, desapareix, i el lector passa a ser l’agent reconstructor del text. Barthes il·lustra aquest procés en parlar de la tragèdia grega en la seva natura ambigua, de dobles sentits, que només pot ser entesa realment per l’oient-lector, “el lector es el espacio mismo en que se inscriben, sin que se pierda ni una, todas las citas que constituyen una escritura; la unidad del texto no está en su origen, sino en su destino”[6], per concloure que “para devolverle su porvenir a la escritura hay que darle la vuelta al mito: el nacimiento del lector se paga con la muerte del Autor.”[7] La missió de la literatura - o potser millor l’escriptura - es torna així revolucionària, contra-teològica,[8] en capgirar les formes establertes, en definir-la no com a portadora de significat, sinó com a crítica del significat[9].

Michel Foucault: Qui és l’autor?
Prenent una frase de Samuel Beckett: “Qué importa quién habla, alguien ha dicho qué importa quién habla”[10], Foucault planteja aquesta indiferència com a un dels principis ètics fonamentals de l’escriptura contemporània. Aquesta pregunta sorgeix clarament arran de la lectura de la TWFCS, una obra que planteja el joc de la funció de l’autor. En la concepció de Foucault la escriptura “se identifica con su propia exterioridad desplegada. Lo que quiere decir que es un juego de signos ordenado menos por su contenido significado que por la naturaleza misma del significante; (...) se trata de la apertura de un espacio en el que el sujeto que escribe no deja de desaparecer.”[11] És un joc que va infal·liblement més enllà de les seves regles[12]; en una obra com TWFCS  les preguntes que es planteja Foucault sobre la desaparició de l’autor, “¿Cuáles son los modos de existencia de este discurso? ¿Cómo se sostiene, cómo puede circular, quién puede apropiárselo? ¿Quién puede cumplir estas diversas funciones de sujeto?”[13] són les mateixes que ens proposa Davis, en la seva obra es substitueix l’autor com a subjecte individual per un subjecte col·lectiu o transindividual, com assenyala Goldmann[14], la escriptura obre aquí un espai on el subjecte que escriu no deixa de desaparèixer, o de morir, com diria Barthes. El camp de coherència conceptual o teòrica, la unitat estilística o el nivell de valor de fiabilitat que afegeix l’autor segons els paràmetres més clàssics de l’exegesi cristiana que Foucault menciona, desapareixen dins la multiplicitat de la discursivitat per burlar “el papel de regulador de la ficción, papel característico de la era industrial y burguesa, de individualismo y propiedad privada”[15] atribuïts a l’autor.
La funció de l’autor i les relacions que manté amb el text, que Foucault desenvolupa en la seva conferència per establir les relacions d’apropiació i atribució i la posició de l’autor, són desafiades per Levine amb les seves obres fotogràfiques. AfterSherryLevine.com és un exemple extrem de la negació de l’autoria i l’originalitat. Levine ho proposa com a una exploració del concepte d’autoria: “We do believe that there are such things as authorship and ownership. But I think at different times we interpret these words differently. It's the dialectical nature of these terms that now interests me.”[16]
La seva proposta desafia els conceptes que avui dia se li atribueixen a l’autor com a propietari o responsable de les seves obres. Si aquestes obres, en un sentit “foucaultià” s’identifiquen amb la seva pròpia exterioritat, van més enllà de l’autor i de les regles que aquest proposa: l’obra actua de manera independent de l’autor.
A Telematic Dreaming, de Paul Sermon, tot i que tampoc no pertany al món de les lletres en que es mou el discurs de Foucault, també es plantegen interrogants sobre la funció de l’autor. En aquesta instal·lació interactiva es crea in situ una performance en la que l’espectador actua - i interactua - amb un altre espectador, per esdevenir ambdós espectadors-actors: l’actor-espectador, doncs, és el que crea la performance esdevenint així autor-lector (fent un paral·lelisme amb la literatura). El discurs, en aquest cas visual, és realitzat i completat per les múltiples aportacions i interpretacions dels subjectes que hi participen. En tant que els protagonistes de la performance són personatges anònims, no pot existir un autor; Sermon, com a creador del muntatge, crea l’espai perquè l’obra es desenvolupi, però a partir d’aquí, s’obre un espai lliure per a la creació i interpretació. Sermon obre així el camp discursiu de l’obra a la modificació lliure de l’espectador, renunciant així a una de les funcions tradicionals de l’autor. D’altra banda, fent una lectura des de Baudrillard, l’obra és clarament postmoderna pel que té d’assaig sobre la hiperrealitat, de simulacre, d’experimentar la realitat a través de la seva suplantació, en aquest cas una imatge simulada.
Foucault, en resum, planteja donar-li la volta la funció-autor per a “quitarle al sujeto (o a su sustituto) su papel de fundamento originario, y analizarlo como una función variable y compleja del discurso[17], l’autor ha de ser “esborrat” en benefici de les formes pròpies del discurs, car no hi ha un subjecte absolut que interpreti les obres. El que hi ha són múltiples interpretacions que completen el teixit de cites que és el discurs escrit.


Conclusions
La funció de l’autor com a déu creador de l’obra - per fer servir un símil implícit en les paraules de Barthes - és clarament sacsejada, qüestionada i finalment anorreada en les obres de la nostra exposició, així com en les teories de Barthes i Foucault. Els receptors del missatge, siguin lectors o espectadors, es tornen a la vegada autors i en ells es resum el sentit de l’obra. Els camps epistemològics i discursius de les obres estan oberts a modificacions que les transformen de manera contínua per crear espais artístics oberts i no-complets en construcció permanent. És l’aquí i ara que comenta Barthes, l’obra viu en el present de manera contínua. La creació col·lectiva de l’obra desplaça la importància de l’autor cap al discurs, què importa qui parli? El que ens importa és el discurs, és l’obra mateixa, on rau la discursivitat.
Barthes i Foucault aporten un missatge socialment revolucionari en la seva manifestació de la idea de l’autor - en tant que creador i propietari individual i exclusiu - com a provinent d’una ideologia individualista, burgesa i capitalista, amb una autoria enfocada cap al lucre econòmic. La seva visió crítica amb la funció de l’autor desplaça el pes cap a la importància de l’obra per ella mateixa, sigui sorgida d’un autor concret, de múltiples o anònims, i és el lector el que finalment completa el seu significat. Per a l’anàlisi de l’obra això representa deixar de banda la tradicional interpretació en funció de l’autor a favor d’una anàlisi més estructuralista que té en compte múltiples elements, entre els que l’autor és una funció més del discurs.


BIBLIOGRAFIA I FONTS
Alberich Pascual, Jordi. “La postmodernitat en l’art”, a Estètica i teoria de l’art. Barcelona: FUOC, 2013.
Alsina González, Pau David. “Art, estructura i diferència”, a Estètica i teoria de l’art. Barcelona: FUOC, 2013.
Barthes, Roland. “La muerte del autor”, a El susurro del lenguaje. Barcelona: Paidós, 1987 [document electrònic pdf]
Foucault, Michel. ¿Qué es un autor?. ElSeminario.com.ar. 2000-2005. [document electrònic pdf]
Rodríguez Granell, Ana. “Art i política”, a Estètica i teoria de l’art. Barcelona: FUOC, 2013.

Douglas Davis, The World's First Collaborative Sentence:
Paul Sermon, Telematic Dreaming:
Sherrie Levine / Michael Mandiberg: http://www.aftersherrielevine.com/



[1] Barthes, 1987, p.75.
[2] Barthes, 1987, p.75.
[3] Barthes utilitza aquest terme per al·ludir a les societats “primitives”, però no cal buscar exemples exòtics, el mateix fet s’ha donat de manera similar a la civilització occidental al llarg de tota la tradició de transmissió oral dels relats, des dels rapsodes grecs als trobadors medievals.
[4] Barthes, 1987, p.76.
[5] Idem, p.81.
[6] Barthes, 1987, p.82.
[7] Idem, p.83.
[8] Idem, p.81-82
[9] Alsina, 2013, p.18.
[10] Foucault, 2000, p.6
[11] Foucault, 2000, p.7.
[12] Idem.
[13] Idem. p.29-30.
[14] Idem. p.31.
[15] Idem. Nota p.29.
[16]  http://www.aftersherrielevine.com/anxiety.html
[17] Foucault, 2000, p.28.

dilluns, 2 de març del 2015

Per on comencem?


Com a breu presentació, només comentar que aquest bloc estarà dedicat a les escriptures hipertextuals i, a la vegada, a compartir algunes reflexions a l’entorn de l’escriptura i els seus suports i com es relaciona tot plegat; els llibres, l’art, la literatura i els ordinadors. Esperem enlairar-nos en breu. Ens desitjo un vol agradable i sense gaires turbulències.